Destek Hattı : 0850 241 16 84


Genelge 2016-21 Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği sisteminde güncelleme, düzeltme ve mevzuat düzenlemeleri

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı     :82858591-010.06.02

Konu   :Yetkilendirilmiş Gümrük

 Müşavirliği Uygulaması

 GENELGE

(2016/21)

 

 

Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No:6) 07.10.2016 tarih ve 29850 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği sistemine ilişkin aşağıda belirtilen güncelleme, düzeltme ve mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır.

1) Sosyal güvenlik mevzuatına uygun olarak ve Gümrük Yönetmeliğinin 563 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında işlemleri tamamlanarak yetkilendirilmiş gümrük müşaviri yanında gümrük müşavir yardımcısı statüsünde çalışmaya başlayan kişilere ait bilgiler, Bölge Müdürlüklerinde "ym-yetki.güm.müş.tespit raporu. kont. Kabul memuru" kullanıcı koduna sahip memurlarca Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavir Sisteminde kayıt altına alınacaktır. Gümrük idarelerinde görevli memurlara Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Programına (YGMS) ilişkin "ym-Yetki.Güm.Müş.Tespit Raporu Kont.Kabul Memuru" kullanıcı kodu, bu idarelerdeki yetkili personel tarafından verilecektir. Söz konusu kullanıcı koduna sahip personel program içerisinde yalnızca tespit raporu sorgulama ve kabul/red işlemlerini yapmaya yetkilidir.

2) Gümrüksüz satış mağazalarında aynı gümrük denetimi altında bulunan mağazaya eşya sevkinde düzenlenen eşya yollama kâğıdı yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından imzalanacaktır.

3) Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No:6)’nın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği “Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi” ek-1’de yer almaktadır.

4) Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No: 6)’nin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi uyarınca hazırlanan yetkilendirilmiş gümrük müşavirlerinin çalışma bölgeleri ek-2’de yer almaktadır.

5) 17.10.2012 tarih ve 2012/33 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

 

Cenap AŞCI

Bakan a.

Müsteşar

 

EK 1- Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi

EK 2- Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri Çalışma Bölgesi

 

DAĞITIM:

Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

 

 

Ek-1

 

YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ REHBERİ

 

A- TESPİT İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER

1- TESPİT RAPORU

Hazırlanacak tespit raporları bir sayfa kapak ve aşağıda sayılan beş müstakil bölümden oluşur:

I- Başlangıç ve Tespit İşleminin Konusu,

II- Genel Bilgiler,

III- Yapılan İnceleme ve Araştırmalar,

IV- Değerlendirmeler,

V- Sonuç.

 

Tespit raporunun kapağı ile diğer bölümleri aşağıda belirtilen şekilde düzenlenir:

 

GÜMRÜK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TESPİT RAPORU

RAPORA İLİŞKİN BİLGİLER

SAYISI

TARİHİ

DÜZENLENDİĞİ YER

SAYFA SAYISI

EKLER

RAPOR ÖZETİ

REFERANS NO

TESPİT İŞLEMİNİ YAPAN YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRİNİN

ADI SOYADI

VERGİ NO

YETKİ NUMARASI

YETKİLENDİRİLMİŞ GÜMRÜK MÜŞAVİRİNİN ORTAĞI OLDUĞU TÜZEL KİŞİNİN

TİCARET UNVANI

VERGİ NUMARASI

TESPİT İŞLEMİNİ YAPTIRAN KİŞİNİN

ADI SOYADI / TİCARET

UNVANI

VERGİ NO / TC KİMLİK

NO

BAĞLI OLDUĞU TİCARET/SANAYİ

ODASI

BAĞLI OLDUĞU

İHRACATÇI BİRLİĞİ

DAYANAK TESPİT SÖZLEŞMESİNİN

SAYISI

TARİHİ

KONUSU

I- BAŞLANGIÇ VE TESPİT İŞLEMİNİN KONUSU:

…………………….. vergi numaralı ve …………………….. …………………………….. …………………….. ……………….. ………………………… ……………………. ……………. adresinde yerleşik ……………….. …………………………….. ………….. ticaret unvanlı gerçek/tüzel kişi ile, 07/10/2016 tarih ve 29850 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nin 11 inci maddesinin ………….. fıkrasının …………. bendinde belirtilen tespit işleminin gerçekleştirilmesi ve sonucunun rapora bağlanması için, …./…/….. tarihinde yapılan, ………. sayılı tespit sözleşmesine istinaden gerekli tüm araştırma ve incelemelerin tamamlanmasını müteakip …./…/….. tarihi itibarıyla tespit edilen hususlar bu raporun konusunu oluşturmaktadır.

II- GENEL BİLGİLER

(Bu bölümün en az aşağıdaki bilgiler ile rehberin her bir tespit işlemine ilişkin bölümünde öngörülen bilgileri içermesi gerekmektedir.)

- Tespit işlemini yaptıran kişinin ticaret unvanı, Ticaret Siciline kayıtlı olduğu yer, merkezi,

- Tespit işlemini yaptıran kişinin faaliyet alanı,

- Tespit işlemini yaptıran kişiyi gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisi bulunan şahıslar (çalışanlar ve gümrük müşavirleri),

- Tespit sözleşmesinin tarih ve sayısı.

III- YAPILAN İNCELEME VE ARAŞTIRMALAR

(Bu bölümün en az aşağıdaki bilgiler ile rehberin her bir tespit işlemine ilişkin bölümünde öngörülen bilgileri içermesi gerekmektedir.)

- Tespitlerin dayanağını oluşturan inceleme ve araştırmaların başladığı ve tamamlandığı tarihler,

- Söz konusu inceleme ve araştırmaların niteliği, uygulanan teknikler,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan ilgili mevzuat.

Bu bölümde raporda yer alan tespit/tespitlere dayanak oluşturan inceleme ve araştırmalar ile toplanan kanıtların yeterli miktarda ve güvenilir olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu bölümün sonunda aşağıdaki ifadenin yer alması gerekmektedir: “Söz konusu tespitlere dayanak ve kanıt oluşturan bilgi ve belgeler, gerekli görüldüğü takdirde ibraz edilmek üzere, ……./……/…..../……./……/…...../.... sayılı Tespit Dosyasında muhafaza edilmiştir.”

IV- DEĞERLENDİRMELER

(Bu bölümde rehberin ilgili bölümünde öngörülen tespitlerin yer alması gerekmektedir.)

V- SONUÇ

(Bu bölümün en az aşağıdaki bilgiler ile rehberin her bir tespit işlemine ilişkin bölümünde öngörülen bilgileri içermesi gerekmektedir.)

- Raporun kaç sayfadan ibaret olduğu, düzenlendiği yer (il/ilçe),

- Raporun verileceği merci/merciler.

 

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri

Adı Soyadı İmza/Kaşe

B-TESPİT İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ÖZEL BİLGİLER

1- GENEL VE ÖZEL ANTREPO AÇILMASINA İLİŞKİN BAŞVURU DOSYALARININ ÖN İNCELEMESİNE İLİŞKİN TESPİT

1.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN1”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel ve özel antrepo açılmasına ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesine ilişkin tespit” yazılır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

- Antrepo Tipi

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılır.

“…… tipi antrepo olarak açılmak ve işletilmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığından izin almak için hazırlanan başvuru dosyası üzerinde yerinde yapılan incelemeler doğrultusunda bu tespiti yaptıran …………………………’nın ve tespite konu olan ……………………………………………………. adresinde bulunan alanın, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıyıp taşımadığı ve başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanıp hazırlanmadığı hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

1.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

1.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo olarak işletilecek alanın adresi, hangi gümrük idaresi denetimi altında işletileceği,

- Antrepoyu işletecek olan kişinin ticaret unvanı, vergi numarası.

1.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin gidip görülerek yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği,

- Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği çerçevesinde özel antrepo açılışı yapılacak olması halinde;

  • Tespit raporunun gümrüksüz satış mağazası deposu için mi gümrüksüz satış mağazası için mi düzenlendiği,
  • Mağaza için düzenlenmesi halinde mağazanın türü (giriş veya çıkış)
  • Mağaza ve depo için gümrüklü sahada bulunduğu yer bilgisi ile mağazanın pasaport ve muayene alanına göre konumu (pasaporttan önce, muayeneden sonra gibi)

1.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Ön incelemesi yapılan antreponun 4458 sayılı Gümrük Kanununun antrepolara ilişkin maddelerinde yer alan düzenlemelere uygun olup olmadığı

- Gümrük Yönetmeliğinin, Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği çerçevesinde özel antrepo açılışı yapılacak olması halinde Gümrük Yönetmeliği veya Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliğinin antrepolarda aranacak şartlar ve niteliklerin yer aldığı ilgili maddesindeki hususların her birinin, tek tek sayılmak suretiyle, yerinde tetkik edilerek tespit edildiği,

- Ön incelemesi yapılan antreponun ve antrepoyu işletmek isteyen kişinin antrepo rejimi ile ilgili yürürlükte olan tebliğlerin başvuru ve izne ilişkin maddelerinde sayılan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Genel antrepolar için, ödenmiş sermaye miktarına ilişkin olarak, başvuru tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar açıkça belirtilmek suretiyle, antrepoyu işletmek isteyen firmanın ödenmiş sermayesinin yeterli olduğu,

- Genel antrepolar için, antrepoyu işletmek isteyen firmanın ne kadar zamandır faaliyette bulunduğu,

- Antrepoyu işletmek isteyen firmanın yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin % 10 ve daha fazlasına sahip olanlar ile ortaklardan şirket sermayesinin % 10’u ve daha fazlasına sahip olanların tüzel kişilik olması halinde bu tüzel kişiliğin sermayesinin % 10’u veya fazlasına sahip olan gerçek kişiler ile firmayı gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz şirket mensuplarının; limited şirketlerde ise kurucular ile şirket müdürünün ve imza sirkülerindeki A grubu imza yetkisini haiz kişilerin- ad, soyad ve TC kimlik numaraları açıkça belirtilmek suretiyle- kimler olduğu,

- Yukarıda sayılan kişilere ait adli sicil belgelerinin tarihleri ve bu belgelerde yer alan adli sicil ve adli sicil arşiv kayıtlarının içeriği açıkça belirtilerek bu kişilerin ilgili mevzuatta belirtilen koşulları sağladığı,

- Başvuru dosyasında yer alması gereken tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu.

1.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“ ……… tipi antrepo olarak açılmak ve işletilmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığından izin almak için hazırlanan başvuru dosyası üzerinde ve yerinde yapılan incelemeler doğrultusunda bu tespiti yaptıran ……………………………………………………………’nın ve tespite konu olan …………………………………. adresinde bulunan alanın, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıdığı ve başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanmış olduğu tespit edilmiştir.”

1.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin yer alması gerekir.

2- GENEL VE ÖZEL ANTREPOLARDAKİ GENİŞLETME-DARALTMA BAŞVURU DOSYALARININ ÖN İNCELEMESİNE İLİŞKİN TESPİT

2.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN2”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel ve özel antrepolardaki genişletme- daraltma başvuru dosyalarının ön incelemesine ilişkin tespit “ yazılır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılır:

“Tespite konu olan ………………………………………………. adresinde bulunan …………… ...........................kodlu antreponun, genişletme/daraltma başvurusunun ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıyıp taşımadığı ve başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanıp hazırlanmadığı hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

2.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

2.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo olarak işletilen alanın adresi, hangi gümrük idaresi denetimi altında işletildiği,

- Antrepoyu işleten kişinin ticaret unvanı, vergi numarası.

2.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin gidip görülerek yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği.

2.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antreponun mevcut işletmecisinin taahhütlerini tamamen yerine getirdiği,

- Gümrük Yönetmeliğinin antrepolarda genişletme/daraltmaya ilişkin maddelerinde yer alan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Antrepo rejimi ile ilgili yürürlükte olan tebliğlerin genişletme/daraltmaya ilişkin maddelerinde sayılan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Başvuru dosyasında yer alması gereken tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu.

- Antreponun başvuru öncesindeki alanı,

- Antrepoda yapılması planlanan değişiklik sonucunda öngörülen alan.

2.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“……………………………. adresinde bulunan …………………….. kodlu antrepoya ilişkin alanın, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıdığı ve genişletme/daraltmaya ilişkin başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanmış olduğu tespit edilmiştir.”

2.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin yer alması gerekir.

3- GENEL VE ÖZEL ANTREPOLARDAKİ TADİLAT BAŞVURU DOSYALARININ ÖN İNCELEMESİNE İLİŞKİN TESPİT

3.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN3”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel ve özel antrepolardaki tadilat başvuru dosyalarının ön incelemesine ilişkin tespit” yazılır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılır:

“Tespite konu olan ………………………………………………. adresinde bulunan ………………kodlu antreponun, tadilat başvurusunun ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıyıp taşımadığı ve başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanıp hazırlanmadığı hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

3.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

3.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo olarak işletilen alanın adresi, hangi gümrük idaresi denetimi altında işletildiği,

- Antrepoyu işleten kişinin ticaret unvanı, vergi numarası.

3.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin gidip görülerek yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği.

3.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antreponun mevcut işletmecisinin taahhütlerini tamamen yerine getirip getirmediği,

- Gümrük Yönetmeliğinin antrepolarda genişletme/daraltmaya ilişkin maddelerinde yer alan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Antrepo rejimi ile ilgili yürürlükte olan tebliğlerin tadilata ilişkin maddelerinde sayılan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Başvuru dosyasında yer alması gereken tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Antreponun başvuru öncesindeki durumu,

- Antrepoda yapılması planlanan tadilat sonucunda öngörülen durum.

3.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“ …………………………………… adresinde bulunan alanın, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıdığı ve tadilata ilişkin başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanmış olduğu tespit edilmiştir.”

3.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin yer alması gerekir.

4- GENEL VE ÖZEL ANTREPOLARDAKİ ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURU DOSYALARININ ÖN İNCELEMESİNE İLİŞKİN TESPİT

4.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN4”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel ve özel antrepolardaki adres değişikliğine ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesine ilişkin tespit” yazılır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılır.

“Tespite konu olan …………………………………………… adresinde bulunan ……………….. kodlu antreponun, adres değişikliği başvurusunun ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıyıp taşımadığı ve başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanıp hazırlanmadığı hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

4.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

4.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo olarak işletilen alanın adresi, hangi gümrük idaresi denetimi altında işletildiği,

- Antrepoyu işleten kişinin ticaret unvanı, vergi numarası.

4.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin gidip görülerek yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği.

4.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antreponun mevcut işletmecisinin taahhütlerini tamamen yerine getirip getirmediğinin,

- Antrepo rejimi ile ilgili yürürlükte olan tebliğlerin adres değişikliğine ilişkin maddelerinde sayılan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Gümrük Yönetmeliğinin antrepolarda “adres değişikliğine” ilişkin maddelerinde yer alan şartların tümünü -söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle- taşıdığı,

- Başvuru dosyasında yer alması gereken tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Antreponun başvuru öncesindeki durumu,

- Antrepoda yapılması planlanan adres değişikliği sonucunda öngörülen durum.

4.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“……………………………………….. adresine taşınacak …………….. kodlu antreponun, ilgili mevzuatta öngörülen koşulları taşıdığı ve adres değişikliğine ilişkin başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanmış olduğu tespit edilmiştir.”

4.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin yer alması gerekir.

5- ANTREPO DEVİR İŞLEMLERİNİN MEVZUATA UYGUNLUĞUNUN TESPİTİ

5.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN5”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Gümrük Yönetmeliğinin 523 üncü Maddesi Çerçevesinde Antreponun Devir İşlemlerinin Mevzuata Uygunluğunun Tespiti” yazılacaktır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

- Antrepo Tipi

- Devralacak Kişinin Vergi Numarası

- Devralacak Kişinin Ticaret Unvanı

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılacaktır:

“Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda …………………………………………….. adresinde faaliyet gösteren ……………………….. kodlu antreponun işleticisi ……..………………………….’nin bu antrepoya ilişkin hak ve yükümlülüklerini …………………………………………………………….’e devredebilmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yönelik devir izin talebi öncesinde bu antrepoya ilişkin tüm taahhütlerini yerine getirip getirmediği, devralacak olan ……..………………………….’nin de gerek antrepoda mevcut olan gerekse sonradan konulacak eşya için terettüp eden yükümlülük, sorumluluk ve taahhütleri yüklenmiş olup olmadığı hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

5.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

5.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo kodu, adresi, hangi gümrük idaresinin denetimi altında işletildiği,

- Antrepo işleticisinin adı.

5.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin gidip görülerek yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği.

5.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Devir işleminin, 4458 sayılı Gümrük Kanununun antrepolara ilişkin maddelerinde yer alan düzenlemelere uygun olduğu,

- Gümrük Yönetmeliğinin antrepo devriyle ilgili maddesinde sayılan niteliklerin her birinin, tek tek sayılmak suretiyle, yerinde tetkik edilerek tespit edildiği,

- Ön incelemesi yapılan antreponun ve antrepoyu işletmek isteyen kişinin antrepo rejimi ile ilgili yürürlükte olan tebliğlerin devre ilişkin maddelerinde sayılan tüm şartları, söz konusu şartlar tek tek sayılmak suretiyle, taşıdığının tespit edildiği,

- Antrepoyu devretmek isteyen firmanın geçmiş yıllara ait harçları tam olarak ödediği,

- Başvuru dosyasında yer alması gereken tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Genel antrepolar için, ödenmiş sermaye miktarına ilişkin olarak, başvuru tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar açıkça belirtilmek suretiyle, antrepoyu işletmek isteyen firmanın ödenmiş sermayesinin yeterli olduğu,

- Genel antrepolar için, antrepoyu işletmek isteyen firmanın ne kadar zamandır faaliyette bulunduğu,

- Antrepoyu işletmek isteyen firmanın yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin % 10 ve daha fazlasına sahip olanlar ile ortaklardan şirket sermayesinin % 10’u ve daha fazlasına sahip olanların tüzel kişilik olması halinde bu tüzel kişiliğin sermayesinin % 10’u veya fazlasına sahip olan gerçek kişiler ile firmayı gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz şirket mensuplarının; limited şirketlerde ise kurucular ile şirket müdürünün ve imza sirkülerindeki A grubu imza yetkisini haiz kişilerin- ad, soyad ve TC kimlik numaraları açıkça belirtilmek suretiyle- kimler olduğu,

- Yukarda sayılan kişilere ait adli sicil belgelerinin tarihleri ve bu belgelerde yer alan adli sicil ve adli sicil arşiv kayıtlarının içeriği açıkça belirtilerek bu kişilerin ilgili mevzuatta belirtilen koşulları sağladığı,

- Antrepoyu devretmek isteyen firmanın geçmiş yıllara ait harçları tam olarak ödediği.

5.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda ........................... adresinde faaliyet gösteren ........................... kodlu antreponun işleticisi ........................... ‘nin bu antrepoya ilişkin hak ve yükümlülüklerini ...........................‘e devredebilmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yönelik devir izin talebi öncesinde bu antrepoya ilişkin tüm taahhütlerini yerine getirdiği, devralacak olan ...........................‘nin de antrepo işleticileri için aranan koşulları taşıdığı ve gerek antrepoda mevcut olan gerekse sonradan konulacak eşya için terettüp eden yükümlülük, sorumluluk ve taahhütleri yüklenmiş olduğu tespit edilmiştir.”

5.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin yer alması gerekir.

6- ÖZEL ANTREPOLARA EŞYA GİRİŞ VE ÇIKIŞLARININ TESPİTİ

6.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN6”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Özel antrepolara eşya giriş ve çıkışlarının tespiti” yazılacaktır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılacaktır:

“ ..........................tarafından ...........................- tarih aralığında beyan edilecek, ...........................Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ...........................kodlu antreponun stok kayıtlarına giriş ve çıkışı işlemleri tespit edilecektir.”

6.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar 6.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo kodu, adresi, hangi gümrük idaresinin denetimi altında işletildiği,

- Antrepo işleticisinin adı,

- Tespit işleminin tarihi ve bu tarihte gerçekleştirilen eşya giriş ve çıkış işlemlerinin sayısı.

6.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği,

- Antrepo stok kayıtlarının incelendiği,

- Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine yönelik Ek-1’de yer alan sayım tutanağının düzenlendiği.

- Çıkış işlemleri için Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine tabi olup olmadığının incelendiği.

6.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Eşya giriş çıkış işlemlerinin, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği ve sair mevzuattaki antrepolara ilişkin maddelerde yer alan düzenlemelere uygun olduğu,

- Eşya giriş çıkış işlemlerine ilişkin tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Antrepoda bulunan eşyanın (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan önceki miktarı,

- Antrepoda bulunan eşyanın (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan sonraki miktarı.

6.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

a) Giriş işlemleri için;

“........................ sayılı/tarihli gümrük beyannamesinde/beyannamelerinde/özet beyanda/özet beyan yerine geçen belge veya belgelerde beyan edilen miktardaki eşyanın ........................... Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ......................... .. kodlu antrepoya ...........................tarihinde tam olarak alındığı, antrepoya alınan bu eşyanın; gümrük mevzuatına uygun şekilde beyan edildiği ve antrepoya konulduğu şekliyle stok kayıtlarına alındığı tespit edilmiştir.”

b) Çıkış işlemleri için;

“........................ sayılı/tarihli gümrük beyannamesinde/beyannamelerinde/özet beyanda/özet beyan yerine geçen belge veya belgelerde beyan edilen miktardaki eşyanın ........................... Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ........................... kodlu antrepodan ........................... tarihinde tam olarak çıkarıldığı, antrepodan çıkarılan bu eşyanın; gümrük mevzuatına uygun şekilde beyan edildiği ve stok kayıtlarının çıkış işlemine uygun olduğu tespit edilmiştir.”

6.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde aşağıda belirtilen belgelerin yer alması gerekir:

- Giriş veya çıkış işlemine konu olan gümrük beyannameleri/özet beyan/ taşımacılıkta kullanılan diğer belgelerin tarih ve sayıları, işlemin türü (giriş/çıkış), her bir belge kapsamında yer alan eşyanın türü veya GTİP’leri ve kap adedi veya miktarlarını gösteren liste, (İlgili belge sayısının tamamı yazılacaktır. Örneğin; 08060200AN000001) Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine ilişkin sayım tutanaklarının tarih ve sayılarını gösteren liste,

Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine ilişkin sayım tutanaklarının asılları veya elektronik veri depolama araçları (CD, DVD vb.) ile gönderilen örnekleri.

- Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine tabi ise;

• İlgili kurumun 3 iş günü içinde yetkilendirilmiş gümrük müşavirine eşyanın gümrük gözetiminin ilişkin yapacağı bildirim,

• 3 iş günü içinde ilgili kurum tarafından herhangi bir bildirim olmaması durumunda, bu durumun tespitine ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşavirinin yazılı beyanı,

• İlgili kurumun ek süreye ihtiyaç duyması halinde yetkilendirilmiş gümrük müşavirine yapacağı ek süre bildirimi,

• İlgili kurumun eşyanın gümrük gözetiminin sonlandırılmasında bir sakınca olmadığına ilişkin bildirim.

7- GENEL VE ÖZEL ANTREPOLARIN FİZİKİ SAYIM YAPILARAK STOK KAYITLARININ TESPİTİ

7.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN7”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel ve Özel Antrepoların Fiziki Sayım Yapılarak Stok Kayıtlarının Tespiti” yazılacaktır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılacaktır:

“Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri ........................... tarafından, ........................... adresinde faaliyet gösteren ........................... kodlu antreponun ........................... süreyle dönemsel sayımı yapılacak, giriş ve çıkış işlemleri gerçekleştirilen eşyaya ilişkin gümrük beyannameleri ve stok kayıtlarının uygun olup olmadığı tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

7.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

7.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo kodu, adresi, hangi gümrük idaresi denetimi altında işletildiği,

- Antrepo işleticisinin adı.

7.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği,

- Antrepo stok kayıtlarının incelendiği,

- Sayımın hangi esaslar dahilinde yapıldığı, sayımda kullanılan belgelerin neler olduğu,

- Genel ve özel antrepolar için, her bir giriş/çıkış işleminin tespitine ilişkin sayım tutanaklarının incelendiği,

- Fiziki sayımı yapılarak stok kayıtlarına göre dönemsel tespite yönelik Ek-2’de yer alan sayım tutanağının düzenlendiği.

7.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Eşya giriş çıkış işlemlerinin, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve buna bağlı olarak hazırlanan Gümrük Yönetmeliği’ndeki antrepolara ilişkin maddelerde yer alan düzenlemelere uygun olduğu,

- Antrepo stok kayıtlarının yapılan sayım sonuçlarıyla uyumlu olup olmadığı; uyumsuzluk tespit edilmiş olması durumunda eşya sayımının ayrıntıları,

- Antrepodaki eşya miktarının (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayım öncesi ve sonrasındaki düzeyi,

- Sayımda kullanılan tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Antrepoda bulunan eşyanın stok kayıtlarına göre (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan önceki miktarı,

- Antrepoda bulunan eşyanın fiilen (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan sonraki miktarı.

7.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

“........................ dönemi itibariyle ........................... kodlu antrepoda bulunan eşyanın stok kayıtları fiziki sayım yapılmak suretiyle incelenmiş ve antrepo defterinin/bilgisayar kayıtlarının ilgili beyanname ve/veya özet beyan kayıtlarına göre giriş çıkışlarında belirtilen cins, nevi, kap ve miktarları açısından uygun olduğu tespit edilmiştir.”

7.3- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde aşağıda belirtilen belgelerin yer alması gerekir:

- Giriş veya çıkış işlemlerine konu olan gümrük beyannameleri/özet beyan/ taşımacılıkta kullanılan diğer belgelerin tarih ve sayılarını gösteren liste, (İlgili belgenin sayısının tamamı yazılacaktır. Örneğin; 08060200AN000001), bu belgelerin her biri kapsamında yer alan eşya türleri ve miktarları,

8- GENEL ANTREPOLARA EŞYA GİRİŞ VE ÇIKIŞLARININ TESPİTİ

8.1- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

6 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği)’nde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN8”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Genel antrepolara eşya giriş ve çıkışlarının tespiti” yazılacaktır.

(16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

- Antrepo Kodu

- Antrepo Adresi

- İlgili Gümrük Müdürlüğü

(17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılacaktır:

“ ..........................tarafından ...........................- tarih aralığında beyan edilecek, ........................... Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ...........................kodlu antreponun stok kayıtlarına giriş ve çıkışı işlemleri tespit edilecektir.”

8.2- Tespit Raporuna İlişkin Hususlar

8.2.1 Genel Bilgiler

Hazırlanacak tespit raporunun genel bilgiler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Antrepo kodu, adresi, hangi gümrük idaresinin denetimi altında işletildiği,

- Antrepo işleticisinin adı,

- Tespit işleminin tarihi ve bu tarihte gerçekleştirilen eşya giriş ve çıkış işlemlerinin sayısı.

8.2.2 Yapılan İnceleme ve Araştırmalar

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin yerinde yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan işlemin dayanağını oluşturan belgelerin neler olduğu ve bu belgelerin incelendiği,

- Antrepo stok kayıtlarının incelendiği,

- Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine yönelik Ek-1’de yer alan sayım tutanağının düzenlendiği.

- Çıkış işlemleri için Gümrük Yönetmeliğinin 181’inci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine tabi olup olmadığının incelendiği.

8.2.3 Değerlendirmeler

Hazırlanacak tespit raporunun değerlendirmeler bölümünün, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Eşya giriş çıkış işlemlerinin, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği ve sair mevzuattaki antrepolara ilişkin maddelerde yer alan düzenlemelere uygun olduğu,

- Eşya giriş çıkış işlemlerine ilişkin tüm belgelerin mevcut, güncel ve geçerli olduğu,

- Antrepoda bulunan eşyanın (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan önceki miktarı,

- Antrepoda bulunan eşyanın (tür ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek suretiyle) sayımdan sonraki miktarı.

8.2.4 Sonuç

Hazırlanacak tespit raporunun olumlu olması halinde sonuç bölümünde, bu rehberin “Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler” bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle, aşağıdaki ifadenin açıkça yer alması gerekmektedir:

a) Giriş işlemleri için;

“........................ sayılı/tarihli gümrük beyannamesinde/beyannamelerinde/özet beyanda/özet beyan yerine geçen belge veya belgelerde beyan edilen miktardaki eşyanın ........................... Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ........................... kodlu antrepoya ...........................tarihinde tam olarak alındığı, antrepoya alınan bu eşyanın; gümrük mevzuatına uygun şekilde beyan edildiği ve antrepoya konulduğu şekliyle stok kayıtlarına alındığı tespit edilmiştir.”

b) Çıkış işlemleri için;

“........................ sayılı/tarihli gümrük beyannamesinde/beyannamelerinde/özet beyanda/özet beyan yerine geçen belge veya belgelerde beyan edilen miktardaki eşyanın ...........................Gümrük Müdürlüğünün denetiminde bulunan ........................... kodlu antrepodan ...........................tarihinde tam olarak çıkarıldığı, antrepodan çıkarılan bu eşyanın; gümrük mevzuatına uygun şekilde işlemlerinin tamamlandığı ve stok kayıtlarının çıkış işlemine uygun olduğu tespit edilmiştir.”

8.5- Tespit Raporunun Ekleri

Hazırlanacak tespit raporunun ekinde aşağıda belirtilen belgelerin yer alması gerekir:

- Giriş veya çıkış işlemine konu olan gümrük beyannameleri/özet beyan/taşımacılıkta kullanılan diğer belgelerin tarih ve sayıları, işlemin türü (giriş/çıkış), her bir belge kapsamında yer alan eşyanın türü veya GTİP’leri ve kap adedi veya miktarlarını gösteren liste, (İlgili belge sayısının tamamı yazılacaktır. Örneğin; 08060200AN000001)

- Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine ilişkin sayım tutanaklarının tarih ve sayılarını gösteren liste,

- Her bir giriş/çıkış işleminin tespitine ilişkin sayım tutanaklarının asılları veya elektronik veri depolama araçları (CD, DVD vb.) ile gönderilen örnekleri.

- Gümrük Yönetmeliğinin 181’inci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine tabi ise;

• İlgili kurumun 3 iş günü içinde yetkilendirilmiş gümrük müşavirine eşyanın gümrük gözetiminin ilişkin yapacağı bildirim,

• 3 iş günü içinde ilgili kurum tarafından herhangi bir bildirim olmaması durumunda, bu durumun tespitine ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşavirinin yazılı beyanı,

• İlgili kurumun ek süreye ihtiyaç duyması halinde yetkilendirilmiş gümrük müşavirine yapacağı ek süre bildirimi,

• İlgili kurumun eşyanın gümrük gözetiminin sonlandırılmasında bir sakınca olmadığına ilişkin bildirim.

9- ANTREPO REJİMİNE TABİ EŞYANIN ELLEÇLEME İŞLEMLERİNE İLİŞKİN TESPİT

9.1- Genel Hükümler

6 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği’nde yer alan AN9 tespit işleminin konusu, antrepo içerisinde veya antrepo dışında gerçekleştirilecek elleçleme işlemlerinin, AN6-AN8 tespit işlemlerini yapan yetkilendirilmiş gümrük müşavirince tespitidir.

AN9 tespit işlemi, bir antrepo beyannamesi kapsamı eşyanın tamamı veya bir kısmı ya da aynı işleme tabi tutulmak kaydıyla birden fazla antrepo beyannamesi kapsamı eşyanın elleçleme işlemini kapsayabilir.

Elleçleme işlemine tabi tutulan eşyanın gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanıma tabi tutulması halinde hem AN9 hem de AN6/AN8 tespit raporu düzenlenir

9.2- Tespit Sözleşmesine İlişkin Hususlar

AN9 tespit sözleşmesi, geçerlilik süresi boyunca eşya sahibinin ilgili antrepo içerisinde veya dışında yapılacak tüm elleçleme işlemlerini kapsar. Bir AN9 tespit sözleşmesi, eşya sahibinin farklı antrepolardaki eşyasının elleçleme işlemlerinin tespiti için kullanılamaz.

AN9 tespit sözleşmesi en az 1 yıl süreli olarak yapılır ve süresi AN6 ve AN8 tespit sözleşmelerinin süresini aşamaz.

6 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliğinde Ek-5’te belirtilen usul ve esaslara uygun olarak hazırlanacak tespit sözleşmesinin (4) no.lu TESPİT KODU alanına “AN9”; (5) no.lu TESPİT TÜRÜ alanına ise “Antrepo rejimine tabi eşyanın elleçleme işlemlerine ilişkin tespit” yazılır. (16) no.lu TESPİT TÜRÜNE İLİŞKİN BİLGİLER alanında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

-İlgili gümrük müdürlüğü,

-Elleçleme işlemine tabi tutulacak eşyanın bulunduğu antreponun kodu ve adresi,

 (17) no.lu SÖZLEŞMENİN KONUSU alanına, gerekli yerleri doldurulmak suretiyle aşağıdaki ifade yazılır.

“…. Kod numaralı antrepodaki eşyanın antrepo içerisinde veya dışında Gümrük Yönetmeliği EK-63’te belirtilen elleçleme faaliyetlerine tabi tutulması işleminin ilgili mevzuatta öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği hususları tespit edilerek rapora bağlanacaktır.”

9.3 Elleçleme Faaliyetleri

9.3.1 Elleçleme İzni Başvurusu

Gümrük Yönetmeliğinin 335/1 maddesi uyarınca münferiden yapılacak elleçleme işlemleri için yetkilendirilmiş gümrük müşavirince, yapılacak işlemleri ve gümrük antrepo rejimi hükümlerinin uygulanması için gerekli bütün ayrıntıları ve asgari aşağıda belirtilen bilgileri içeren dilekçe ile denetleyici gümrük idaresine elleçleme izni almak için başvuruda bulunulur.

 -AN9 tespit sözleşmesinin tarih ve sayısı,

-Elleçleme işleminin gerçekleştirileceği yer,

-Yapılacak elleçleme işleminin açıklaması,

-Elleçleme işlemine tabi tutulacak eşyanın beyanname tarih ve sayısı,

-Elleçleme işlemine tabi tutulacak eşyanın cinsi, nevi ve GTİP’i,

-Elleçleme işlemine tabi tutulacak eşyanın miktarı,

-Elleçleme işlemi yapacak firma ve adresi.

Birden fazla antrepo beyannamesi kapsamı eşyanın aynı elleçleme işlemine tabi tutulmak istenilmesi halinde, aşağıdaki tabloya uygun bir listeye başvuru dilekçesinde yer verilir.

 

Sıra no

Beyanname Tarih ve sayısı

Cinsi ve nevi

GTİP’i

Miktarı

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Gümrük Yönetmeliğinin 335/3 üncü maddesine göre Antrepo Açma ve İşletme İzin Belgesinde elleçleme işlemlerinin gösterildiği durumlarda elleçleme işlemi için ayrıca izin alınması gerekmez.

9.3.2 Antrepo İçerisinde Yapılacak Elleçleme Faaliyetleri

Antrepo içerisinde münferiden yapılacak elleçleme işlemlerinde, Madde 9.3.1’de belirtilen şekilde yapılan başvuruya istinaden denetleyici g&uum


Sıra No 414   Sıra No 415   Sıra No 416   Sıra No 417   Sıra No 418

Tüm Duyurular  |  Ana Sayfa