Destek Hattı : 0850 241 16 84


28.02.2017 23014950 İl Güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezi GAMER hakkında içişleri bakanlığı Genelgesi

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı

Sayı     :34710080-010.06.01

Konu   :Genelge

 

 

28.02.2017 / 23014950

DAĞITIM YERLERİNE

 

 

İçişleri Bakanlığından alınan ve bir örneği ilişikte yer alan 07.02.2017 tarihli ve E.83 sayılı yazıda; kamu düzeni ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yol açtığı acil durumlardaki koordinasyon görevinin Bakanlıklarına verildiği, bu doğrultuda, Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezini de bünyesinde bulundurmak üzere Bakanlıklarında "İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi", valiliklerde ise "İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER)" kurulduğu belirtilmiş, söz konusu merkezin kurulması, donanımı, haberleşme alt yapısı ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 22.12.2016 tarihli ve 2016/17 sayılı Genelge gönderilmiştir.

Bilgi edinilmesi ile söz konusu yazı ve eki Genelge nin Biriminizdeki tüm personele tebliği hususunda gereğini arz / rica ederim.

 

Lütfü KOP

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı V.

 

 

 

 

 

 

 

Ek : Yazı Örneği ve Eki Genelge (8 Sayfa).

 

Dağıtım :

Tüm Merkez Birimlerine

Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

Tüm Ticaret İl Müdürlüklerine

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi

Sayı     :65945803-010.06.01-E.83                                                                   07/02/2017

Konu   :Genelge

 

 

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA

(Müsteşarlık Makamı)

 

 

İlgi:     a) Başbakanlığın 2014/18 sayılı genelgesi.

b) İçişleri Bakanlığının 22.12.2016 tarih ve 595 sayılı (2016/27) genelgesi.

İlgi (a) genelge ile yurt içinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yol açtığı acil durumlarda koordinasyon görevi Bakanlığımıza verilmiştir.

Aynı genelge ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından, koordinasyondan sorumlu bakanlıklar/kurumlara gerekli bilgi/belge akışı, her türlü teknik ve lojistik destek ile personel desteği sağlanması hükmüne yer verilmiştir.

İlgi (a) genelge hükümleri ve Bakanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde;

Bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezini de bünyesinde bulundurmak ve yurt içinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yönetimi ve koordinasyonunu da sağlamak amacıyla, Bakanlık Makamının 22/12/2016 tarih ve 594 sayılı oluru ile Bakanlığımızda "İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi" valiliklerde "İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi" (GAMER) kurulmuştur.

"İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi" ile valiliklerde "İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi" (GAMER) kurulması, donanımı, haberleşme alt yapısı ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen ilgi (b) genelgenin bir sureti ekte gönderilmiştir.

Bilgilerinize arz ve rica ederim.

 

Muhterem İNCE

Bakan a.

Vali Müsteşar

 

 

EK: İlgi (b) genelge

 

 

DAĞITIM :

BAŞBAKANLIK

(Müsteşarlık Makamına)

BAŞBAKANLIK

(MİT Müsteşarlığı)

BAŞBAKANLIK

(Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı)

BAKANLIKLAR

KIZILAY GENEL BAŞKANLIĞINA

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi

Sayı     :65945803-                                                                                                   22/12/2016

Konu   :Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER )

 

 

GENELGE

2016/27

 

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde toplumun düzenini ve güvenliğini, vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini olumsuz etkileyen, huzurunu bozan, yaşam standardını ve kalitesini düşüren, bireylerin ve toplumların refahını azaltan olaylarda artış gözlemlenmekte ve bu olaylar yönetimsel açıdan daha karmaşık, çok katmanlı, bütün toplum kesimlerini ve kurumsal yapılan etkileyen bir özellik göstermektedir.

Bütün bu sorunlar bir bütün olarak toplum, vatandaş, sosyal yapılar, ekonomi ve kamu yönetimi üzerinde derin etkiler bırakmakta, ilave yük ve sorumluluklar getirmektedir. Karşı karşıya kaldığımız bu yeni nesil sorunların karakter, nitelik, içerik ve kapsamına bakıldığında bunların sadece kamu eliyle alınacak tedbirlerle çözülmesi mümkün gözükmemektedir. Bu durum yönetim tarz ve anlayışında yeni yaklaşımları zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla: bütün bu sorunlarla mücadele ederken, çözümler üreterek etkileri azaltılmaya çalışırken kamunun yanı sıra sivil toplum, iş dünyası, halk ve ilgili bütün aktör ve kesimlerin yönetim süreçlerine dahil edilerek katılımcılığın ve sahiplenmenin artırılması, işlem ve süreçlerin herkese açık hale getirilerek şeffaf bir şekilde yürütülmesi, çok katmanlı ve bütünleşik yönetim anlayışıyla bilgi üreten, veri oluşturan, analiz yapan kurum, kuruluş, merkez ve eğitim kurumlarıyla işbirliğinin artırılarak ara yüzler oluşturulması ve vatandaşı merkeze alarak oluşan veya olması muhtemel mağduriyet ve zararların giderilmesi için yeni bir yaklaşım ortaya konulması önem arz etmektedir.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesiyle hareket eden kamu yönetimi anlayışımızda en temel haklardan birisi olan insan yaşamını koruma ve güvence altına alma, insanı merkeze alan bir yaklaşımla sorunlara anında çözümler üretme, insan yaşamını kolaylaştırma ve yaşanabilir ortamlar ve mekanlar oluşturma, sürdürülebilir, sorunlara dirençli, huzur ve refahın hakim olduğu müreffeh bir toplum oluşturma en temel ilke ve öncelik olarak belirlenmiştir.

Yukarıdaki değerlendirmeler ışığında; vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini, can ve mal emniyetini güvence allına almak, kamu düzeni ve güvenliğini temin etmek toplumsal yapının güven ve huzur içinde işleyişini sağlamak için sorunlara karşı duyarlı, direnci artmış, farkındalığı yüksek bireyler ve toplum oluşturma, toplum düzeni ve güvenliğini bozan doğal, insan kaynaklı veya teknolojik her türlü tehdit ve soruna anında karşılık verme, tehdit ve sorun öncesi, anında ve sonrası süreçleri doğru, hızlı ve etkin bir şekilde yönetme, gerekli analiz ve planlama çalışmalarını yapma, çözümler üretme, kararlar alma, hızlı ve etkin müdahalede bulunma, acil durum sonrası oluşan mağduriyetleri giderme, maddi ve manevi desteklerle yaraları sarma, iyileştirme ve rehabilitasyon için gerekli tedbirleri alma, güveni yeniden tesis etme, zarar görmüş altyapı ve üstyapı eksikliklerini gidermeye dönük gerekli tedbirleri almak ve gerekli koordinasyonu sağlamak üzere illerde 7/24 esaslarına göre çalışan Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri (GAMER) kurulması ilgi onayla uygun görülmüştür.

Bu Merkezlerin kamu düzeni ve güvenliğini sağlama, bireylerin temel hak ve hürriyetlerini, etin ve mal emniyetini, toplumun güven ve huzurunu temin etmeye dönük faaliyetlerin yanı sıra acil durumlara dönük olarak acil durum öncesi, acil durum esnasında ve acil durum sonrası olmak üzere üç aşamalı çalışma metodolojisi olacaktır.

- Kamu düzeni ve güvenliği ile kişilerin can ve mal emniyetinin koruma, tarfik hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlama, bireylerin temel hak ve hürriyetlerini güvence altına alma. toplumun güven ve huzurunu temin etmeye dönük tedbirler alma.

- Acil durum öncesi önleme, risk ve zarar azaltma ve acil durumlara hazırlıklı olma,

- Acil durum esnasında sorunlara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale.

- Acil duamı sonrası iyileştirme, maddi ve manevi yaraları sarma, mağduriyetleri giderme, rehabilitasyon, fiziki ve toplumsal restorasyon, güveni yeniden tesis etme ve yaşamı normale döndürme, bu Merkezlerin temel çalışma alanları olacaktır.

Ayrıca aşağıda sayılan hususlar bu merkezlerin öncelikli görevleri olacaktır;

- Kamu düzeni ve güvenliği, trafik hizmetleri ve toplumsal olaylar dahil bütün riskleri gözlemleme, izleme, risk analizleri yapma, risk haritaları ve senaryoları oluşturma, risk planlaması ve yıllık eylem planlan yapma.

- Toplumda farkındalığı ve sahiplenmeyi artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunma,

- Etkin ve hızlı çalışmalar yapabilmek için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılarak acil durumlar için ihtiyaç duyulan veri ve görüntülerin (Kent Bilgi Sistemleri, JEMUS, Coğrafi Bilgi Sistemleri, SAHMUS, OGS, HGS, EDS, Acil Durumlar Bilgi Sistemleri v.b.) kesintisiz, güncel ve güvenilir bir şekilde bu merkeze aktarılmasını sağlama,   tek ekran sistemiyle çalışan bütünleşik görüntü, bilgi ve veri sistemleri oluşturma.

- Duyarlı, dirençli, acil durumlara anında cevap verebilen, sorunlara ve oluşan mağduriyetlere anında müdahale edebilen kurumsal bir yapı ve bunu destekleyecek sivil toplumunda içinde yer aldığı bir işbirliği ağı oluşturma.

- Bütünleşik bir yönetim anlayışıyla, ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum iş dünyası ve ilgili bütün aktörleri karar alma ve uygulama süreçlerine dahil edilerek sistemin katılımcı ve kapsayıcı bir şekilde etkin ve hızlı işlemesini

sağlama,

- İller arası bilgi ve tecrübe paylaşımı,  uzman değişimi v.b.  programlarla iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırma.

Bu Merkezlerin temel ilkeleri ise;

- İnsan yaşamını koruma, güvence altına alma ve kolaylaştırma.

- Bireyi ve toplumu her türlü tehditten koruma ve toplumun sağlıklı işlemesini zorlaştıran engelleri bertaraf etme,

- Sürdürülebilirlik,

- Esneklik ve duyarlılık.

- Şefkatli ve merhametli yaklaşım,

- Çevreye,   ekosisteme,   biyoçeşitliliğe,   kültürel miras ve varlıklara,   toplumun değerlerine azami duyarlılık.

- Katılımcılık, sahiplenme, paylaşımcılık,

- Şeffaflık,

- Anında cevap verebilirlik.

- Hesap verebilirlik,

- İnsanı merkeze alına ve vatandaş memnuniyeti, şeklinde olacaktır.

Yukarıda açıklanan gerekçe ve ilkeler çerçevesinde bahse konu görevleri yerine getirmek üzere;

Bakanlık ve illerde teşkili uygun görülen Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri (GAMER);

Bakanlıkta; Bakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezini bünyesinde bulunduracak ve yurt içinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikle olayların yönetimi ve koordinasyonunu da kapsayacak şekilde oluşturulacaktır.

İllerde; Valilik binası/ Hükümet Konağı içerisinde Valinin görevlendireceği Vali Yardımcısı başkanlığında; İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, varsa Sahil Güvenlik Birimleri, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü. Kızılay Şube Başkanlığı temsilcileri ile Valinin uygun gördüğü Sivil Toplum Kuruluş/ Özel Sektör ile diğer il temsilcilerinden oluşturulacaktır.

Bu Merkezler;

1 ay içerisinde yerleşim, donanım ve personel bakımından tamamlanarak faaliyete geçirilecektir.

7 gün 24 saat esasına göre görev yapacaktır. Bu Merkezlerin iş ve işlemlerinin yürütülmesi ile kesintisiz olarak çalıştırılması için bir Sekretarya Başkanlığı oluşturulacaktır. Sekretarya Başkanlığı. Vali tarafından görevlendirilecek bir vali yardımcısı tarafından yerine getirilecektir.

Olağan durumlarda çekirdek kadro ile faaliyetlerini sürdürecek olup, acil durum halinin oluşmasıyla birlikte tam kadro faaliyete geçirilecektir.

Faaliyetler acil durumlar öncesi, sırası ve sonrasını kapsayacak şekilde bütünleşik bir yönelim anlayışıyla yürütülecek ve risk değerlendirmelerine dayalı olarak bütün durum ve ihtimaller önceden değerlendirilerek planlı ve proaktif bir yaklaşımla oluşabilecek bütün zararların en aza indirilmesi sağlanacaktır.

İhtiyaç halinde valilerin uygun gördüğü ilçelerde de kaymakamların başkanlığında kurulup işletilebilecektir.

2 ay içerisinde GSM, uydu ve telsiz bileşenleri ile Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik bölgelerindeki JEMUS. SAHMUS, OGS. HGS ile Mahalli İdarelerin uhdesinde olan Kent Bilgi Sistemleri, EDS v.b. bilgi, veri ve görüntü sistemleri entegre edilerek ve kamu binaları, havaalanları, liman, lojistik alanlar, sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, enerji tesisleri, benzin istasyonları, spor kompleksleri, stadyum, ulaştırma ağları, yolcu ve yük terminalleri, gar, kültür ve kongre merkezleri, ticari kompleksler ve binalar, otel, pansiyon, öğrenci yurdu v.b. konaklama mekanları gibi insanların yoğun olarak kullandığı ve kamu güvenliği açısından risk oluşturan kapalı ve açık mekan ve alanların mimari ve acil durum planları (vaziyet planı, görüntü, kesit, özel detaylar vb. dahil) metrik ve koordinatlı olarak sayısallaştırılıp kodlandırılmış (akıllandırılmış) güvenlik ve acil durumlar bilgi sistemi haline getirilerek Bu Merkezlere aktarılmasıyla kesintisiz, güvenilir ve tek merkezden yönetilen bilgi ve iletişim alt yapısı oluşturulacaktır. Bütün bu veriler güncel halde 7/24 esasına göre ulaşılabilir halde olacaktır. Kolluk birimlerinin haberleşme sistemlerinin entegre bir şekilde çalışması sağlanacaktır. Bu konularla ilgili olarak altyapı, üstyapı, yazılım, donanım, sistem kurulumu, işletilmesi v.b. maliyet ve giderler, sorumluluk, sahiplik ve ilgililiğine göre ilgili kurum, kuruluş, kamu ve özel tüzel kişiliği, işletme ve idarelerce karşılanacaktır.

Yukarıda belirtilen sistemlerin uyum içinde ve entegre bir şekilde işletilmesi için bu genelgenin yayımı tarihinden itibaren uygulanacak veya halen uygulama aşamasında olan her türlü görüntü, bilgi ve veri sistemlerine dönük proje ve kurulum çalışmaları için Bakanlıktan izin alınacaktır.

Yerleşim ve donanım planlaması ek-1 de gönderilen yerleşim planı ile ek-2 de yer alan donanım cetveli dikkate alınarak, yapılacaktır.

Merkezi düzeyde, Bakanlığımız Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi. yerel düzeyde ise. İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri ve 112 Acil Çağrı Merkezleri ile sisteme entegre edilmiş bir şekilde koordinasyon içerisinde çalışılacaktır.

İlde meydana gelen olaylarla ilgili bilgiler gecikmeksizin Bakanlığımıza (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) bildirilecektir.

Bu Merkezlerin yönetiminden sorumlu ve Sekreterya Başkanı olarak görevlendirilen vali yardımcısının iletişim bilgileri (Adı soyadı, e-mail adresi, iş ve GSM telefonu) ile Merkezin haberleşme bilgileri (Uydu, GSM. Sabit telefon ve Faks numaraları) Bakanlığımıza (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezine) bildirilecektir.

Bu bilgiler devamlı güncel halde bulundurularak, değişiklikler Bakanlığımıza (Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi) bildirilecektir.

Tüm iletişim; (0312) 4224761-41 86681-4255093-(0505) 4781875 telefon numaraları ile (0312) 4197713-4197108 faks numaraları ve (afad@icisleri.gov.tr) e-posta adresi aracılığıyla sağlanacaktır.

Merkezlerin görev, çalışma usul ve esaslarına dair yönerge Bakanlığımızca bir ay içerisinde hazırlanarak illere yayımlanacaktır. Valilikler, Bakanlığımızca çıkarılan yönerge doğrultusunda kendi yönergelerini hazırlayacaklardır. Hazırlanan yönergeler İl Valisince onaylanarak yürürlüğe girecektir.

Ayrıca:

Terör saldırıları, toplumsal olaylar ve acil durumlarda mağdur olan vatandaşlara ve ailelere psikososyal destek ve acil sağlık hizmetleri dahil her türlü maddi ve manevi desteği ve hizmeti sunmak üzere; yeterli sayıda psikolog, sağlık personeli, sosyal çalışmacı, sosyal yardım uzmanı ve din görevlisi görevlendirilerek tam teşekküllü ambulans tahsis edilecektir. Bu hizmet mağdur olan her bir birey ve aile için ayrı ayrı yerine getirilecektir.

Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve basın açıklamaları bakanlığımızla koordine edilerek; olayın kapsamı, niteliği ve ilgisine göre Vali veya görevlendireceği bir yetkili tarafından yapılacaktır.

Gereğini rica ederim.

 

Süleyman SOYLU

Bakan

 

 

 

EK:

1-Yerleşim planı   (1 sayfa)

2-Donanım cetveli (2 sayfa)

3-Bakanlık Oluru (1 sayfa)

 

DAĞITIM:

Bakanlık Merkez Birimleri

Bağlı Kuruluşlar

81 İl Valiliğine


Sıra No 555   Sıra No 556   Sıra No 557   Sıra No 558   Sıra No 559

Tüm Duyurular  |  Ana Sayfa