Destek Hattı : 0850 241 16 84


SGB 2017-03 Taşınır Mal İşlemlerinde genel esaslar, tahsisi, taşınır devirleri, tasfiye ile kaydı, yıl sonu işlemleri sayım ve devri

T.C.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı     :73556404-809.99

Konu   :Taşınır Mal İşlemleri

 

GENELGE

(2017/3)

 

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi ile 18/1/2007 tarihli ve 26407 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği uyarınca Bakanlığımız taşınır iş ve işlemleri Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.

Bakanlığımız merkez ve taşra birimlerini ve bunlara ait taşınır malları kapsayan bu Genelge'de, döner sermayeli kuruluş olan Tasfiye İşletme Müdürlükleri kapsam dışı bırakılmıştır.

Bakanlığımıza tahsis edilmiş olan taşınırların (150- İlk Madde ve Malzemeler, 253-Makine, Tesis ve Cihazlar, 254- Taşıtlar ile 255- Demirbaşlar) kullanımındaki etkinliğin artırılması, israfın önlenmesi ve taşınırların stok fazlası durumuna düşürülmeden kullanımının sağlanması amacıyla aşağıda belirtilen hususlara riayet edilmesi gerekmektedir.

I. Taşınır işlemlerine ilişkin genel esaslar:

1) a) Taşınır kayıt yetkilileri; memuriyet veya çalışma unvanına bağlı kalmaksızın, taşınır işlemlerini Taşınır Mal Yönetmeliğinde belirtilen esas ve usuller ile Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminde (KBS) yer alan Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS) üzerinden çalışan taşınır mal programına uygun şekilde yapabilecek bilgi ve niteliklere sahip personel arasından harcama yetkililerince görevlendirilir. Görevlendirilen personel zorunlu olmadıkça değiştirilmez.

b) Taşınır kontrol yetkilileri; taşınır kayıt yetkilisinin yapmış olduğu kayıt ve işlemleri kontrol etmek üzere yardımcılarından veya bunların bir alt kademesindeki yöneticileri arasından harcama yetkililerince görevlendirilir. Personel yetersizliği nedeniyle taşınır kontrol yetkilisi görevlendirilemeyen harcama birimlerinde bu görev harcama yetkilisi tarafından yerine getirilir.

c) Taşınır İstek Yetkilisi; Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi (TKYS) modülünde rol atanarak birim adına taşınır talebinde bulunmak üzere taşınır kayıt yetkililerince yetki verilen kişiyi ifade eder.

ç) Taşınır Konsolide Görevlisi; İdare Taşınır Mal Yönetimi Ayrıntılı Hesap Cetveli ile İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetvelini üst yönetici adına hazırlamak üzere merkezde Strateji Geliştirme Başkanı tarafından belirlenir.

2) Kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınması esastır. Taşınır kayıtları, harcama birimleri itibarıyla yönetim hesabı verilmesine esas olacak şekilde tutulur. Her bir kaydın belgeye dayanması esastır. Taşınırlar;

a) Edinme şekline bakılmaksızın kamu idaresince kullanılmak üzere teslim alınması halinde giriş;

b) Tüketime verildiğinde, satıldığında, başka harcama birimlerine devredildiğinde, bağışlandığında veya yardım yapıldığında, çeşitli nedenlerle kullanılamaz hale geldiğinde, hurdaya ayrıldığında veya kaybolma, çalınma, canlı taşınırın ölümü gibi yok olma hallerinde de çıkış kaydedilir.

3) 5018 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi uyarınca, Bakanlığımız birimlerine yapılacak bütün bağış ve yardımların (Özel ve Tüzel Kişilerce yapılan bağış ve yardımlar ile bütçe dışı kaynaklardan edinilen taşınırlar) kabulü, meblağ ve miktarına bakılmaksızın Strateji Geliştirme Başkanlığının koordinasyonunda üst yöneticinin onayı ile yapılır.

4) Yılı Bütçe Kanununun (T) cetvelinde yer almayan ve yıl içerisinde Bakanlar Kurulu Kararı ile (T) cetveline eklenmeyen taşıtların trafik kayıt ve tescil işlemlerinin yapılması mümkün bulunmadığından, 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununda belirtilen hükümlere göre resmi taşıt olarak kaydı yapılamadığı için Bakanlığımız taşınır kayıtlarına alınmaması gerekmektedir.

5) Tüketim malzemeleri, Taşınır İstek Belgesi karşılığında düzenlenecek Taşınır İşlem Fişi ile çıkış kaydedilir. Taşınır İşlem Fişi düzenlenmeden hiçbir şekilde tüketim malzemesi çıkışı yapılamaz. Tüketim malzemelerinin çıkış kayıtları, ambarlara girişlerindeki öncelik sırası dikkate alınarak “ilk giren-ilk çıkar” esasına göre ve giriş bedelleri üzerinden yapılır.

6) Tesis, taşıt ve iş makineleri haricindeki dayanıklı taşınırlar Taşınır İstek Belgesi düzenlenmek suretiyle talep edilir. Talep edilen dayanıklı taşınırlar 6/A örnek numaralı Taşınır Teslim Belgesi düzenlenerek kullanıma verilir ve Taşınır Teslim Belgesine dayanılarak Dayanıklı Taşınırlar Defterine gerekli kayıtlar yapılır. Söz konusu taşınırlar; oda, büro, bölüm, geçit, salon, atölye, garaj ve servis gibi ortak kullanım alanlarına Dayanıklı Taşınırlar Listesi düzenlenmek ve istek yapan birim yetkilisinin ve/veya varsa ortak kullanım alanı sorumlusunun imzası alınmak suretiyle verilir, ayrıca Taşınır Teslim Belgesi düzenlenmez.

7) Tüketim malzemelerinin özelliklerinde, ağırlıklarında veya miktarlarında meydana gelen değişmeler nedeniyle oluşan fireler, sayımda noksan çıkan taşınırlar, çalınma, kaybolma gibi nedenlerle yok olan taşınırlar ya da yıpranma, kırılma veya bozulma gibi nedenlerle kullanılamaz hale gelen taşınırlar ile canlı taşınırın ölmesi halinde, Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı ve Taşınır İşlem Fişi düzenlenerek kayıtlardan çıkarılır.

Eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş bayraklar; Türk Bayrağı Tüzüğünün 38 inci maddesi uyarınca çıkarılan Eskimiş, Solmuş, Yırtılmış ve Kullanılamayacak Duruma Gelmiş Bayrakların Yok Edilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Yönetmelik (ilçelerde kaymakamlığa, illerde valiliğe, yurt dışında büyükelçilik ve başkonsolosluklara teslim edilir) hükümleri uyarınca kayıtlardan çıkarılır.

Harcama yetkilisi tarafından oluşturulacak en az 3 kişilik komisyon tarafından, taşınırların azalmasına neden olan hallerde kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlik olup olmadığına karar verilir ve Taşınır Mal Yönetmeliğinin “Sorumluluk” başlıklı 5 inci maddesine göre işlem yapılır.

8) Ekonomik ömrünü tamamlamış olan veya tamamlamadığı halde teknik ve fiziki nedenlerle kullanılmasında yarar görülmeyerek hizmet dışı bırakılması gerektiği ilgililer veya özel mevzuatı çerçevesinde oluşturulan komisyon tarafından belirlenen taşınırlar, biri işin uzmanı olmak kaydıyla harcama yetkilisinin belirleyeceği en az üç kişiden oluşan komisyon tarafından değerlendirilir. Yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde komisyon diğer kamu idarelerinden talep edilecek üyelerin katılımıyla oluşturulabilir.

Komisyonca yapılan değerlendirme sonucunda hurdaya ayrılması uygun görülmeyen taşınırlar hakkındaki gerekçeli karar harcama yetkilisine bildirilir.

Komisyonca hurdaya ayrılmasına karar verilen taşınırlar için Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanağı düzenlenerek, miktarına bakılmaksızın harcama yetkilisinin onayı ile Taşınır İşlem Fişi düzenlenerek kayıtlardan çıkarılır.

Ancak, hurdaya ayrılmasına karar verilen taşınırın taşıt olması halinde; 12/1/1961 tarihli ve 10705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 237 sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesindeki “Ekonomik ömrünü doldurmuş taşıtların ekonomik ömürlerini doldurmuş olmaları hali ilgili dairesinin teklifi üzerine Karayolları veya Devlet Su İşleri idaresinden bir makine uzmanı, kurumun yetkili bir personeli ile trafik teşkilatından bir uzmandan teşekkül edecek komisyon tarafından verilecek raporla belirtilir. Bu raporlar kurumun bağlı olduğu bakanlıkların tasvibine sunulur.” yolundaki hüküm uyarınca taşıtların hurdaya ayrılmasına ilişkin talepler, meblağ ve miktarına bakılmaksızın makam onayı alınması amacıyla Strateji Geliştirme Başkanlığına iletilir.

Hurdaya ayrılma veya imha suretiyle kayıtlardan çıkarılması düşünülen taşınır mallar 24/5/2007 tarihli ve 26531 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 311 Sıra No.lu Milli Emlak Genel Tebliğine göre satış işlemleri gerçekleştirilmek üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğüne teslim edilir.

Ancak, hizmet dışı kalan taşınır mallardan kamu hizmetleri için gerekli görülenler talep edildiği takdirde satışa konu yapılmayarak Taşınır Mal Yönetmeliğinin 31 inci maddesinde öngörülen şartlar dahilinde genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından bedelsiz devredilir.

Hizmet dışı kalan taşıtlar ise 237 sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 40 ıncı maddesine göre işlem yapılarak;

Hizmet dışı kalan taşıtların maden aksamlı hurda malzemeleri 20/3/1971 tarihli ve 7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 6 ayda bir belirlenen bedel üzerinden Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğüne satışı yapılmak üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredilir.

Maden aksamı dışında kıymet değeri olanlar 311 Sıra No.lu Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri doğrultusunda satış işlemleri gerçekleştirilmek üzere Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredilir.

Kullanılabilir durumda olmasına rağmen, kamu idaresince hizmet dışı bırakılan taşıtlar için, kullanılmasında ekonomik yarar olmadığına dair Taşıt Muayene Kontrol Raporu doldurularak, Bakanlık Onayı alınmak üzere Strateji Geliştirme Başkanlığına bildirilir. Söz konusu taşıtlar alınan Bakanlık Onayına istinaden ilgili harcama birimi tarafından gereği yapılmak üzere Devlet Malzeme Ofisine devredilir.

II. İhtiyaç fazlası taşınırların devri:

1) Taşınır Mal Yönetmeliğinin “Kamu İdareleri Arasında Bedelsiz Devir ve Tahsis” başlıklı 31 inci maddesinde, kayıtlara alınış tarihi itibarıyla beş yılını tamamlamış ve idarece kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan taşınırların bu taşınıra ihtiyaç duyan idarelere bedelsiz devredilebileceği belirtilerek, bedelsiz devredilecek ve devredilemeyecek taşınırlar ile tahsise ilişkin esas ve usullerin Maliye Bakanlığınca belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu idareleri arasında bedelsiz devir işlemlerine ilişkin düzenlemeler, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün 06/12/2014 tarihli ve 29197 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No:27) ile yapılmış olup, aynı kamu idaresinin harcama birimleri arasındaki bedelsiz devir işlemleri ise kamu idarelerinin tasarrufuna bırakılmıştır.

Söz konusu Genel Tebliğin “İhtiyaç fazlası taşınırlar ve bedelsiz devre ilişkin genel esaslar” başlıklı 2 nci maddesi uyarınca; zorunlu veya öngörülemeyen sebeplerle ortaya çıkan ve yapılan araştırma ve değerlendirmeler sonucunda idarenin merkez ve taşra birimleri itibarıyla kullanım imkanı olmadığı anlaşılan taşınırlar “ihtiyaç fazlası taşınır” olarak kabul edileceğinden ihtiyaç fazlası taşınırların bedelsiz devir işlemlerinin, öncelikle Bakanlığımız harcama birimleri arasında yapılması esastır.

2) Ayrıca, Genel Tebliğin “Devredilemeyecek taşınırlar” başlıklı 4 üncü maddesi uyarınca taşıt ve iş makineleri, ihtiyaç fazlası taşınıra konu edilemez ve devredilemez. Ancak, idarece ihtiyaç duyulmadığından diğer idarelere bedelsiz devredilmesinde yarar görülenlerin devri, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak yapılabileceğinden, devir taleplerinin anılan Bakanlıktan uygun görüş alınması için Strateji Geliştirme Başkanlığına iletilmesi gerekmektedir.

Taşınırlar, kayıtlara alınış tarihi itibarıyla beş yılını tamamlamış olmalıdır. Ancak, beş yılını tamamlama şartı, kamu idareleri arasındaki devir işlemleri için öngörülmüş olup, Bakanlığımız harcama birimleri arasındaki devir işlemleri süreye tabi değildir.

Devir işlemleri, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünce her yıl güncellenerek yayımlanan Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğinde belirlenen limitler dikkate alınarak harcama yetkilisinin veya üst yöneticinin onayı ile yapılır.

İhtiyaç fazlası taşınırlar diğer kamu idarelerinin talebi üzerine, Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğinin (Sıra No:27) eki olan Taşınır Devrine İlişkin Protokol ve Taşınır İşlem Fişi (Devir Çıkış) düzenlenerek devredilirken, Bakanlığımız harcama birimleri arasındaki taşınır devirlerinde söz konusu protokolün düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Taşınırı devreden kamu idaresi tarafından en az iki nüsha olarak düzenlenen protokolün bir nüshası, taşınırı talep eden kamu idaresine, bir nüshası da muhasebe hizmetlerini yapmakla görevli muhasebe birimine gönderilir.

Devralan kamu idaresi ise, Taşınır Devrine İlişkin Protokol ve Taşınır İşlem Fişine istinaden, ihtiyaç fazlası taşınırı kendi kayıtlarına almak üzere, Taşınır İşlem Fişi (Devir Giriş) düzenlenir ve bir nüshası da bağlı olduğu muhasebe birimine gönderilir.

Harcama birimleri arasında talep olmaması halinde ihtiyaç fazlası taşınırlar, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğüne ait www.muhasebat.gov.tr adresi üzerindeki İhtiyaç Fazlası Taşınır Mallar uygulamasından veya www.kbs.gov.tr/ihtiyacfazlası adresinden sisteme aktarılarak taşınırın, ihtiyaç duyan kamu idarelerine devredilmesi sağlanır.

III. Taşınırların tahsisi:

Kamu idareleri arasındaki tahsise ilişkin düzenlemeler Taşınır Mal Yönetmeliğinin 31 inci maddesinde ve Muhasebat Genel Müdürlüğünün 19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınırların Geçici Tahsisi başlıklı Genel Tebliğinde (Sıra No: 32) yapılmıştır.

Kamu idareleri arasında yapılacak tahsis işleminde uyulması gereken hususlar şunlardır:

a) İdareler, sahip oldukları taşınırları (taşıt ve iş makineleri dahil) beş yıl şartı aranmaksızın ihtiyacı bulunan diğer idarelere geçici olarak tahsis edebilir.

b) Tahsis yetkisi, üst yönetici tarafından bir düzenleme yapılmadığı sürece taşınırın yönetiminden ve hesabını vermekten sorumlu harcama yetkilisine aittir.

c) Birimlerinin dönemsel veya mevsimsel olarak kullanmayacağı tespit edilen taşıt ve iş makineleri, bunlara ihtiyaç duyan idarelere, mülki idare amiri tarafından, gerekli görülmesi halinde, koordinasyon sağlanmak suretiyle, geçici olarak tahsis edilebilir.

ç) Belirli bir hizmetin üretilmesinde kullanılan ve kullanımı sonucunda tükenen veya ilk özelliklerini kısmen veya tamamen kaybederek bir daha kullanılmayacak hale gelen tüketim madde ve malzemeleri geçici tahsise konu edilemezler.

d) Tahsis, idarenin geçici olarak ortaya çıkan ihtiyaçları için ve sadece ihtiyaç süresiyle sınırlı olarak yapılır. İş makineleri, sondaj makineleri ve bunların ekipmanları altı ay süre ile diğer dayanıklı taşınırlar ise üç ay süre ile geçici tahsis yapılabilir. Bu süreler, zorunlu hallerde aynı sürelerle sınırlı ve bir kereye mahsus olmak üzere uzatılabilir.

e) Tahsis edilen taşınırın tahsis süresindeki zorunlu bakım, onarım ve işletme masrafları ile kullanım için gerekli toner, kartuş, kağıt, akaryakıt, yağ vb. diğer zorunlu giderleri, tahsis yapılan idarece karşılanır.

f) Taşınır, ihtiyacın ortadan kalktığı günü takip eden günden itibaren en geç yedi iş günü içinde, tahsisi yapan idareye iade edilir.

g) Tahsis edilen taşınırlar için tutanak düzenlenmesi zorunludur. Ancak, taşıt ve iş makineleri için idareler arasında protokol düzenlenir.

Bu çerçevede düzenlenecek protokolde;

a) Tahsis edilen taşınırın cinsi, adedi ve tahsis amacı ile tahsis süresine,

b) Taşınırın tahsis süresindeki zorunlu bakım, onarım ve işletme masrafları ile kullanılacak tüketim madde ve malzemelerin, tahsis edilen idarece karşılanacağına,

c) Taşınırın tesliminden itibaren kullanımı süresince idareye veya diğer kamu idarelerine ya da özel kişilere verilecek zararların tazminine ilişkin sorumluluğun, tahsis edilen idareye ait olduğuna,

ç) İdarelerce gerekli görülecek diğer hususlara,

yer verilir.

IV. Tahsis suretiyle tasfiye edilen taşınırların kaydı:

Taşınır Mal Yönetmeliğinin “Tasfiye idaresinden edinilen taşınırların girişi” başlıklı 20 nci maddesi “27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 178 inci maddesi gereğince yürürlüğe konulan tasfiye işlemlerine ilişkin yönetmelik hükümleri çerçevesinde kamu idarelerince temin edilen taşınırlar için Taşınır İşlem Fişi düzenlenir ve giriş kaydı yapılır.’’ hükmü gereğince Tasfiye İşletme Müdürlüklerinden Bakanlığımız harcama birimlerine tahsis edilen taşınırlar, Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminde(KBS) yer alan Taşınır Kayıt ve Kontrol Yönetim Sistemine (TKYS) eklenen “Tasfiye İdaresinden Gelen Taşınırlar” seçeneği kullanılarak kayıt altına alınacaktır. Söz konusu taşınırların kayda alınmasıyla birlikte taşınırlara ilişkin giderler tahsis edilen harcama birimi tarafından karşılanabilecektir.

V. Sayım ve devir işlemleri:

1) Taşınır sayımları, harcama yetkilisince, kendisinin veya görevlendireceği bir kişinin başkanlığında taşınır kayıt yetkilisinin de katılımıyla, en az üç kişiden oluşturulan sayım kurulu tarafından; taşınır kayıt yetkililerinin görevlerinden ayrılmalarında, yıl sonlarında ve harcama yetkilisinin gerekli gördüğü durum ve zamanlarda yapılır.

2) Taşınır kayıt yetkilileri, sorumlulukları altındaki ambarlarda bulunan taşınırları ve bunlara ilişkin kayıt ve belgeleri, yerlerine görevlendirilenlere devretmeden görevlerinden ayrılamazlar. Yeni görevlendirilen taşınır kayıt yetkilileri de söz konusu kayıt ve belgeleri aramak ve almak zorundadır.

3) Ambarlarındaki taşınırları ve taşınır işlemlerine ilişkin kayıt ve belgeleri teslim etmeyen veya istifa, hastalık, tutuklanma, ölüm gibi nedenlerle devir ve teslim edemeyen taşınır kayıt yetkililerinin sorumluluğundaki taşınırlar ile dayanağı kayıt ve belgeler, harcama yetkilisi tarafından belirlenen bir kişinin başkanlığında, taşınır kayıt yetkililerinin de katıldığı, en az üç kişiden oluşan Devir Kurulu aracılığıyla yeni taşınır kayıt yetkilisine teslim edilir.

VI. Yıl sonu işlemleri:

1) Taşınır Mal Yönetim Hesabı, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun kaynakların kullanılması ve yönetilmesi konusunda harcama birimi ve harcama yetkililerine yüklediği sorumluluğun gereği olarak taşınır kayıt ve işlemlerinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının harcama yetkilisi tarafından kontrol ve denetimine esas olmak üzere taşınır kayıt yetkilisi tarafından harcama birimleri itibarıyla hazırlanır ve taşınır kontrol yetkilisince kayıt ve belgeler ile mali tablolara uygunluğu kontrol edilerek imzalanır.

Önceki yıldan devredilen, yılı içinde giren, çıkan ve ertesi yıla devredilen taşınırlar ile yılsonu sayımında bulunan fazla ve noksanları gösteren Taşınır Mal Yönetim Hesabı;

a) Yıl sonu sayımına ilişkin Sayım Tutanağı,

b) Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli,

c) Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli,

ç) Yılsonu itibarıyla en son düzenlenen Taşınır İşlem Fişinin sıra numarasını gösteren tutanaktan,

oluşur.

Sayım Kurulu tarafından onaylanan Taşınır Sayım ve Döküm Cetveline dayanılarak taşınır kontrol yetkilisi tarafından düzenlenen ve imzalanan Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli muhasebe kayıtlarına uygunluğu yönünden kontrol edilerek onaylanmak üzere muhasebe yetkilisine gönderilir. Muhasebe yetkilisince muhasebe kayıtlarına uygunluğu onaylanan cetvellerin ekine Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli ile varsa sayımda noksan ve/veya fazla bulunanların çıkış ve/veya girişine ilişkin Taşınır İşlem Fişleri eklenir ve bir dosya halinde harcama yetkilisine sunulur. Taşınır Mal Yönetim Hesabı; harcama yetkilisince, taşınır kayıt ve işlemlerinin usulüne uygun yapıldığı anlaşıldıktan, Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetvelinin Taşınır Sayım ve Döküm Cetveline uygunluğu görüldükten sonra onaylanır. Yetkili mercilerce istenildiğinde ibraz edilmek veya gönderilmek üzere harcama biriminde, muhafaza edilir.

2) Taşınırın kodunda, birim maliyet bedelinde veya miktarında hata yapılması durumunda, harcama yetkilisinin onayı üzerine düzenlenecek yeni Taşınır İşlem Fişiyle hatalı kaydın çıkış işlemi yapılır. Daha sonra düzenlenecek Taşınır İşlem Fişiyle de doğru verinin girişi yapılmak suretiyle hata düzeltilir. Muhasebe kayıtlarını etkileyen düzeltmelere ilişkin Taşınır İşlem Fişlerinin bir nüshası muhasebe birimine gönderilir.

Mahsup dönemi sonuna kadar tespit edilen kayıt hataları, ilgili olduğu yılın hesaplarına; daha sonra tespit edilen kayıt hataları ise cari yıl hesaplarına kaydedilerek düzeltilir.

VII. Yürürlükten kaldırılan genelgeler: 3/11/2014 tarihli ve Taşınır Mal İşlemleri konulu 2014/1 sayılı Genelge ile 3/11/2014 tarihli ve Taşınır Mal Devir İşlemleri konulu 2014/2 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

 

 

Cenap AŞCI

Bakan a.

Müsteşar

 

 

DAĞITIM:

Gereği:

Merkez ve Taşra Teşkilatına


Sıra No 663   Sıra No 664   Sıra No 665   Sıra No 666   Sıra No 667

Tüm Duyurular  |  Ana Sayfa