Destek Hattı : 0850 241 16 84


2017-9994 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Ticareti Teşvik Sistemi Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ

İLE BELARUS CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ

ARASINDA KARŞILIKLI TİCARETİ TEŞVİK SİSTEMİ ANLAŞMASI

Karar Sayısı: 2017/9994

11.05.2017 tarih ve 30063 sayılı R.G.

11 Kasım 2016 tarihinde Minsk'te imzalanan ekli "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Ticareti Teşvik Sistemi Anlaşması"nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 8/2/2017 tarihli ve 11923906 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 27/2/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Bundan sonra ayrı ayrı ifade edildiklerinde "Taraf birlikte ifade edildiklerinde ise "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti ile Belarus Cumhuriyeti Hükümeti;

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Beyaz Rusya Cumhuriyeti Hükümeti arasında 11.11.2008 tarihinde İmzalanan Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması'nın hükümlerine atıfta bulunarak;

Tarafların Devletlerinin ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak amacıyla, Taraflar arasında işbirliğini güçlendirmeyi arzu ederek;

Tarafların Devletleri arasında dolaşımda bulunan eşya ve taşıtların tabi tutulduğu gümrük kontrolünün etkinliğini artırmaya ihtiyaç olduğunu kabul ederek;

Tarafların Devletleri arasında dolaşımda bulunan eşya ve taşıtların gümrük kontrollerinin yürütülmesine ve basitleştirilmesine ilişkin koşulların azaltılması amacıyla;

Karşılıklı Ticareti Teşvik Sisteminin tesis edilmesini ve sistemin güvenliğini sağlamak amacıyla;

Aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır:

GENEL HÜKÜMLER

MADDE 1

Taraflar, bu Anlaşma'nın uygulanması hususunda Tarafların Devletlerinin aşağıda belirtilen Gümrük Makamlarını yetkili kılmışlardır:

Türkiye Cumhuriyeti'nde - Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı;

Belarus Cumhuriyeti'nde - Belarus Devlet Gümrük Komitesi.

MADDE 2

Karşılıklı Ticareti Teşvik Sistemi (KTTS), Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları arasındaki bilgi paylaşımı teknolojilerine uygun şekilde, eşya ve taşıtların dolaşımıyla ilgili önemli bilgilerin karşılıklı olarak paylaşılmasına dayanmaktadır.

AMAÇ VE KAPSAM

MADDE 3

1. Paylaşılan bilgilerin içeriği, Anlaşma'nın ayrılmaz bir parçası olan işbu Anlaşma Eki'ne göre oluşturulmaktadır.

2. Bilgi paylaşımı, KTTS'den yararlanan ticaret erbabının gerçekleştirdiği sevkiyatlara dayalı olarak yürütülür.

3. Bilgi paylaşımının teknik koşulları, Anlaşma'nın imzalanmasından sonra altı (6) ay içerisinde Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları tarafından değerlendirilip onaylanacaktır.

4. KTTS, tüm taşımacılık yöntemleri ve her tür eşya için geçerli ortak bir uygulama şeklinde olacaktır.

5. KTTS, gönüllülük temelinde, Türk ve Belarus şirketlerine uygulanacaktır.

6. Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, KTTS'ye katılım sağlamayan şirketler açısından bu düzenlemenin gönüllülük mahiyetine zarar verebilecek şekilde, bu Anlaşma'ya aykırı hareket etmekten kaçınacaklardır.

7. KTTS, şeffaf, öngörülebilir ve ayrımcı olmayan bir niteliğe sahip olacaktır. KTTS uygulamaları, haksız rekabete yol açmayacaktır.

MADDE 4

KTTS'ye tabi tutulacak şirketler, aşağıdaki imkânlardan yararlanacaklardır:

a) Tarafların ulusal mevzuatına uygun şekilde gümrük noktalarında öncelik;

b) Uygulanabilir olması halinde, gümrükleme sürelerini azaltan ayrı hatlara tabi tutulma gibi kolaylaştırılmış gümrük işlemleri;

c) Gümrük suçlan ve kaçakçılık durumları haricinde, gümrük kontrol noktalarında gümrük muayenesine tabi tutulmama.

BİLGİ VE BELGELERİN KULLANIMI

MADDE 5

1. Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, işbu Anlaşma çerçevesinde elde edilen bilgilerin, Tarafların Devletleri arasında dolaşımı gerçekleşen eşya ve taşıtların gümrükleme ve gümrük kontrollerini gerçekleştirmek amacıyla kullanılmasını sağlayacaklardır.

2. Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamlarının elde ettiği bilgiler, münhasıran gümrükle ilgili uygulamalar doğrultusunda kullanılır ve bilgileri sağlayan Tarafın Devletinin Gümrük Makamının yazılı rızası olmadan üçüncü taraflara iletilemez.

MADDE 6

Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, Devletleri arasında dolaşımı gerçekleşen eşya ve taşıtlara ilişkin bilgilerin elektronik ortamda paylaşımının düzenlenmesi sırasında, Birleşmiş Milletler'in, Dünya Gümrük Örgütü'nün norm, standart ve tavsiyelerinden ve Türkiye Cumhuriyeti ile Belarus Cumhuriyeti'nin ulusal mevzuatından ve bilgi paylaşımına ilişkin mevcut en iyi uluslararası uygulamalardan faydalanacaktır.

MADDE 7

Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, ulusal mevzuatlarına uygun şekilde, bu Anlaşma'nın ihlaline ilişkin gerekli önlemleri alacak ve bu ihlalleri ve bilgi paylaşımı sırasında alınan ve Tarafların Devletleri arasında dolaşımda bulunan eşya ve taşıtlara ilişkin verilerdeki farklılıkları ve/veya yanlışlıklan birbirlerine bildireceklerdir.

UYGULAMA SÜRECİ

MADDE 8

Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları,

a) bilgi paylaşımı ve veri işleme ve veri iletimi teknolojilerinin teknik koşullan ve ' güvenlikle ilgili şartları belirleyip bunlar üzerinde mutabık kalmak;

b) işbu Anlaşmanın uygulanması sırasında ortaya çıkan teknik sorunları çözüme kavuşturmak;

amacıyla doğrudan irtibatı sağlayacak olan, uygun gördükleri gümrük memurlarının listesini belirleyecektir.

MADDE 9

1. İşbu Anlaşma'da öngörülen bilgi alışverişi teknolojilerini detaylandırmak amacıyla, süresi, Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamlarının karşılıklı yazılı rızasıyla uzatılmak üzere; Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, bu Anlaşma'nın yürürlüğe girmesini takip eden altı (6) aylık süre zarfında bir pilot proje organize edip yürüteceklerdir.

2. Pilot Projenin ilk üç (3) ayı süresince, Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, aşağıdaki hususlarda mutabık olacaklardır:

a) bilgi değişiminin temel teknolojik koşullan;

b) iletilecek olan verilerin listesi, yapısı ve formatı;

c) bilgi güvenliği koşulu;

d) KTTS prosedürü çerçevesinde Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları arasındaki işbirliğini düzenleme prosedürü;

e) Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, KTTS kapsamında taşınan eşyaya ilişkin gümrük işlemlerinin yürütüleceği ilgili İdarelerinin gümrük makamlarını belirleyeceklerdir.

3. Tarafların Devletlerinin Gümrük Makamları, Pilot Projeye başlamaya hazır olduklarını ve projeye katılım sağlayacak gümrük birimlerini birbirlerine yazılı olarak ileteceklerdir.

4. Takip eden üç (3) ay içerisinde, Taraflar, KTTS'yi fiilen uygulayacaklardır.

DİĞER ANLAŞMALAR

MADDE 10

İşbu Anlaşma'da yer alan hükümler, Taraftarın taraf olduğu diğer uluslararası anlaşma ve sözleşmelerden kaynaklanan hak ve yükümlülüklerine halel getirmez.

ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜLMESİ

MADDE 11

1. İşbu Anlaşma'nın yorumlanmasından ya da uygulanmasından kaynaklanabilecek anlaşmazlıklar, işbu Anlaşma'nın, Anlaşmanın Taraflarınca uygulanmasını sağlamak amacıyla, öncelikle yetkili makamlar arasında yapılacak müzakere ve istişarelerle çözüme kavuşturulur. Bu süreç zarfında çözümlenemeyen sorunlar, diplomatik kanallarla çözüme kavuşturulur.

2. Taraflardan her biri, işbu Anlaşma'nın yorumlanması, uygulanması ve Anlaşma'da değişiklik yapılması ya da ortaya çıkması muhtemel anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulmasıyla ilgili olarak diğer Tarafla istişarede bulunmayı talep edebilir.

3. Taraflar arasında bu Madde'nin 1 ya da 2. Fıkrası kapsamında yürütülecek müzakere ya da istişareler, aksi yönde bir karar alınmadığı sürece, yazılı talebin alınmasından sonraki yirmi (20) gün içerisinde başlar.

EKLEME VE DEĞİŞİKLİKLER

MADDE 12

1. Bu Anlaşma'ya yapılabilecek eklemeler ve Anlaşma'da yapılabilecek değişiklikler, Tarafların karşılıklı rızasıyla gerçekleştirilebilir.

2. Bu ekleme ve değişiklikler, bu Anlaşma'nın ayrılmaz parçası olup, ayrı Protokoller şeklinde düzenlenir ve bu Anlaşma'nın 13. Maddesi hükümleri gereği yürürlüğe girer.

YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ VE FESİH

MADDE 13

1. Bu Anlaşma, Tarafların, Anlaşma'nın yürürlüğe girmesi için gerekli iç yasal usullerinin tamamlandığını birbirlerine diplomatik yollarla bildirdikleri son yazılı bildirimin alındığı tarihi takip eden otuzuncu günde yürürlüğe girer,

2. Bu Anlaşma, süresiz olarak akdedilmiştir ve Taraflardan her biri, Anlaşmayı feshetme niyetini yazılı olarak bildirmek suretiyle işbu Anlaşmayı feshedebilir. Bu durumda, işbu Anlaşma, bu yönde bir bildirimin alındığı tarihten üç (3) ay sonra fesholur. Anlaşmanın feshine dair bildirim, hali hazırda başlamış olan transit işlemlerine halel getirmez. Anlaşmanın feshi, işbu Anlaşma hükümleri gereği tamamlanması gereken ve fesih sırasında devam etmekte olan işlemlere de halel getirmez.

Tanık sıfatıyla, usulü gereği yetkili kılınmış olan, aşağıda imzası bulunanlar, işbu Anlaşmayı imzalamışlardır.

Bu Anlaşma Minsk'te, 11 Kasım 2016 tarihinde, tüm metinler eşit derecede geçerli olmak üzere Türkçe, Rusça ve İngilizce ikişer orijinal nüsha halinde imzalanmıştır. Yorum farklılığı olması halinde, İngilizce metin esas alınır.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ                     BELARUS CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ                                               HÜKÜMETİ

ADINA                                                        ADINA

 

BÜLENT TÜFENKCİ                                                YURY SENKO

BAKAN                                                         DEVLET GÜMRÜK KOMİTESİ

BAŞKANI

 

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE BELARUS CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ARASINDA KARŞILIKLI TİCARETİ TEŞVİK SİSTEMİ

ANLAŞMASININ EKİ

 

PAYLAŞILAN BİLGİLERİN İÇERİĞİ

- İhracat gümrük idaresi kodu

- Gönderici/İhracatçı

- Eşya Kalemleri

- Toplam Ambalajlar

- Referans Numarası

- Alıcı

- Hareket gümrük idaresindeki taşıma aracının kimliği, tabiiyeti

- Konteyner

- Teslimat Şartları

- Sınırı geçen aktif taşıma aracının kimliği ve tabiiyeti

- Para birimi ve faturalandırılan toplam tutar

- Çıkış gümrük idaresi

- Eşyanın ambalajları ve tanımı (kapların marka ve numaralan, konteyner no., adet

ve cinsleri)

- Eşya kalem no.

- Eşya kodu (10 hane)

- Ülke menşe kodu

- Brüt ağırlık - kg

- Net ağırlık

- Tamamlayıcı birimler

- İlave bilgi / Üretilen belgeler / Sertifika ve izinler

- Hareket Gümrük İdaresi

- Varış Gümrük İdaresi (ve ülkesi)

- Faturanın sayısı ve tarihi

- Giriş gümrük idaresi kodu

- İthalat gümrük idaresi kodu

- Taşımacılık belgesinin adı ve sayısı

- Ekli belgelerin sayısı

- Taşımacılık belgesinin tarihi

- Menşe ülkesi verisi

- Gümrük kıymeti


Sıra No 696   Sıra No 697   Sıra No 698   Sıra No 700   Sıra No 701

Tüm Duyurular  |  Ana Sayfa